Ofte stillede spørgsmål
Mpox (monkey pox)
Vi tilbyder ikke vaccination mod Mpox (abekopper).
I øjeblikket gives vaccinen kun efter en lægefaglig vurdering til særlige grupper, herunder børn, hvis fordelene ved vaccination opvejer risikoen. Vaccinationen håndteres udelukkende af Infektionsmedicinske afdelinger og betragtes som en specialistopgave.
Personer i risikogrupper skal henvises af egen læge til vurdering hos en infektionsmediciner.
Mpox-vaccinen (Jynneos) er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur til personer fra 18 år og kan anvendes både forebyggende og efter mulig smitteeksponering.
Sundhedsstyrelsen vurderer, at vaccination kan tilbydes til nære kontakter med moderat eller høj smitterisiko for at forebygge alvorlig sygdom. Dette tilbud gives kun efter en konkret og individuel vurdering foretaget af en speciallæge i infektionsmedicin.
Vaccination kan desuden tilbydes til personer med adfærd, der øger risikoen for smitte, herunder:
- Personer, der modtager PrEP (forebyggende behandling) mod hiv.
- Mænd, der har sex med mænd, og som har haft analt samleje med mindst to mandlige partnere inden for de sidste 12 uger (fast partner tælles ikke med). Brug af kondom udelukker ikke smitterisiko.
- Mænd, der har sex med mænd, og har haft syfilis inden for de sidste 24 uger.
- Mænd, der har sex med mænd, og har haft klamydia eller gonorré inden for de sidste 24 uger.
Vaccination kan også tilbydes kvinder og transpersoner, der er i tæt kontakt med personer fra ovenstående grupper og dermed har øget smitterisiko.
Personer i disse risikogrupper skal henvises til en infektionsmedicinsk afdeling via egen læge.
For at reducere risikoen for smitte med Mpox (abekopper) anbefales følgende:
- Undgå hud-til-hud kontakt med personer, der har udslæt, som kan ligne Mpox.
- Undgå kontakt med personer, der har eller mistænkes for at have Mpox.
- Undgå at røre ved genstande og redskaber brugt af personer med Mpox eller mistanke herom, såsom service, håndklæder, tøj, sengetøj og lignende.
- Vask hænder grundigt med vand og sæbe eller brug håndsprit – især før måltider, før berøring af ansigtet og efter toiletbesøg.
Tidligere smitteudbrud har vist en øget forekomst blandt personer med flere seksuelle partnere og blandt mænd, der har sex med mænd. Særlig forsigtighed anbefales i disse tilfælde.
Nej, Mpox-vaccinen er ikke en almindelig rejsevaccine, som kan tilbydes til alle rejsende.
TBE
Hvis man ofte færdes uden for stier i kendte TBE-risikoområder, hvor der er vild natur og en høj koncentration af flåter – for eksempel i områder med rådyr – kan det være en god idé at blive vaccineret.
Vaccination kan være særlig relevant for jægere, campister, svampesamlere, orienteringsløbere, skovarbejdere og sommerhusejere.
Flåter er mest aktive fra maj til oktober, med højsæson for smitte fra juli til september.
I Danmark forekommer de fleste TBE-tilfælde på Bornholm, hvor virusset har været til stede i årtier. Siden 2018 er TBE også blevet påvist i Tisvilde Hegn/Vinderød Skov, Gribskov, Hareskoven og Allerød, og der er tegn på, at virusset forekommer andre steder i Nordsjælland. Enkelte tilfælde er desuden registreret på Fyn, Falster samt i Midt- og Sønderjylland.
Selvom antallet af TBE-tilfælde i Danmark er begrænset, er virusset mere udbredt i andre dele af Europa, herunder Sverige, Sydnorge, Baltikum, Rusland, Sibirien, Balkan og Centraleuropa.
På vores hjemmeside kan du finde TBE-anbefalinger for de lande, hvor vaccination kan være relevant. Hvis du planlægger at opholde dig i naturen under rejsen, anbefales vaccination i højere grad. Derimod er vaccinen mindre relevant, hvis man primært opholder sig i bymiljøer.
Nej, uanset hvornår du fik din sidste dosis, skal du blot fortsætte med den næste i dit vaccinationsprogram. Et forlænget interval påvirker ikke fremtidige vaccinationer, men der kan have været en periode, hvor din beskyttelse ikke var optimal.
Dette gælder også for den rutinemæssige revaccination, som anbefales efter 3 år for personer over 60 år og efter 5 år for personer under 60 år.
For at opnå fuld beskyttelse skal man have modtaget de to første doser.
Ja. TBE-vaccine er en inaktiveret vaccine og må godt gives til gravide og ammende uden risiko for graviditet eller fosterudvikling.
Bornholm er det eneste område i Danmark, hvor TBE-virus konsekvent har været påvist i flåtbestanden over flere år. De seneste år er TBE også blevet påvist i flåter fra Tisvilde Hegn. Selvom TBE ikke er påvist i flåter andre steder i Danmark, indikerer sygdomstilfælde de seneste år, at TBE muligvis også forekommer andre steder.
For en almindelig ferie på 1-2 uger er det mindre relevant at blive vaccineret mod TBE. Derimod giver det god mening at lade sig vaccinere, hvis man opholder sig jævnligt og længere tid i risikoområder med vild natur udenfor større stier. Dette kan være relevant for jægere, campister, svampesamlere, orienteringsløbere, skovarbejdere og sommerhusejere.
Formodede TBE-smitteområder i Danmark (2020-2023):
- Bornholm (TBE påvist i flåter)
- Tisvilde Hegn (TBE påvist i flåter)
- Hareskoven
- Asserbo
- Lolland-Falster
- Tokkekøb Hegn
- Ravnsholt Skov
- Feddet (Faxe/Præstø)
- Stensved
- Allerød
TicoVac og Encepur vaccination erstatter hinanden ligeligt, og kan supplere hinanden i et TBE-vaccinationsprogram.
Der er to TBE-vacciner med markedsføringstilladelse i Danmark - det er TicoVac og Encepur.
TicoVac er den vaccine, der som regel er købt til brug i Danmark.
I 2023 var efterspørgslen på TBE-vaccination så stor, at TicoVac var i restordre. Statens Serum Institut (SSI) indkøbte derfor Encepur, ekstraordinært, for at imødekomme efterspørgslen. I år (2024) er det kun TicoVac der tilgængelig for indkøb hos SSI, som står for primær import af vacciner til Danmark.
Booking og tider
Book tid. Du kan booke tid til din vaccination online.
- På vores hjemmeside kan du finde vej og oplysninger om klinikken.
- Tryk på booking knappen.
- Vælg en dag og et tidspunkt, der passer dig.
- Herefter skal du udfylde formularen hvor du også skal beskrive din destination og varighed af rejse samt vacciner der ønskes.
- Udfyld til sidst spørgeskemaet nederst på bookingsiden, efter du har bestilt tid. Såfremt dette ikke gøres har vi retten til at annullere din tid.
Hvis du har behov for at aflyse eller ændre din tid, kan du kontakte os på 86 81 81 81 eller ved at sende os en mail på info@bookvaccination.dk
Vi kan indimellem være nødt til at ændre eller aflyse tider på grund af sygdom eller andre uforudsigelige situationer. Du bør allerede være blevet kontaktet omkring booking af en ny tid.
Har du brug for hjælp? Du er velkommen til at kontakte os.
I særligt travle perioder kan der være fuldt booket. Vi har ingen venteliste, men det kan stadig være muligt at få tid.
Tips til at finde ledige tider
- Hold løbende øje med vores hjemmeside. Hvis vi får afbud, bliver tiderne åbnet online, og du kan være heldig at finde en ledig tid.
- Er I flere? Prøv at booke tid én af gangen eller alternativt ringe ind til os.
Er du i et forløb med opfølgende vacciner og er i tvivl, om ændringen af din tid vil påvirke forløbet, kan du se intervallerne for din vaccine ved at klikke på det land du skal rejse til.
Hvis du planlægger din første konsultation og vaccination mindst seks uger før afrejse, kan du som udgangspunkt, nå alle vaccinationer.
Til din første konsultation hos os sammensætter vi din personlige vaccinationsplan, så du ved præcis, hvilke vaccinationer der er anbefalet, og hvornår du skal have doserne.
Nogle vaccinationer kræver to doser inden afrejse, som skal gives á to omgange med minimum 28 dages mellemrum, hvor sidste dosis skal gives to uger inden afrejse. Nogle vacciner kan dog gives tættere på afrejse dato.
Konsultation og vaccination
Når du kommer til vaccination, starter vi altid med en personlig konsultation. Her vil du få rådgivning om vacciner, risici og bivirkninger før vaccinationen. Derefter får du den/de første vaccinationer, uanset om det drejer sig om rejsevaccinationer eller andre som TBE og helvedesild.
Husk at medbringe ID for dig selv (og dine børn), samt gerne dine gamle vaccinationskort.
Sådan foregår det:
- Book tid til en konsultation.
- Vi gennemgår din vaccinationshistorik, dit behov for vaccination og dit rejsemål og -aktiviteter, hvis du skal rejse.
- Du får den/de første vaccinationer samme dag.
- Book tid til eventuelle opfølgende vaccinationer.
Prisen på vaccinationer varierer afhængigt af, hvilken vaccination du har brug for, og hvor mange doser du skal have. Derfor kan vi ikke oplyse en præcis pris på forhånd.
Som en del af din vaccination får du en personlig konsultation, hvor vi sammen gennemgår din vaccinationshistorik, dit behov for vaccination og dit rejsemål og -aktiviteter, hvis du skal rejse. Her vil du få oplyst den endelige pris for din vaccination.
Alle vacciner og priser kan findes under fanen "Priser".
Udover vaccineprisen opkræver vi et grundhonorar på 175 kr. for voksne og 99 kr. for personer under 15 år ved hver booking. Honoraret dækker den afsatte tid, rådgivning og indberetning til vaccinationsregisteret.
Nej, du behøver ikke at vide på forhånd, hvilke vacciner du skal have. Det afklarer vi, når du møder op på klinikken.
Som en del af din vaccination starter vi med en personlig konsultation, hvor vi gennemgår din vaccinationshistorik, dit behov for vaccination samt dit rejsemål og -aktiviteter, hvis du skal rejse.
Du får din vaccination samme dag efter konsultationen, så det hele foregår under én og samme tidsbestilling.
Du kan finde vores generelle vaccinationsanbefalinger baseret på dit rejsemål på vores hjemmeside.
Nej, du skal ikke medbringe vacciner selv. Vi vaccinerer ikke med medbragte vacciner, da vi ikke kan sikre, at de er blevet opbevaret korrekt, hvilket kan påvirke vaccinens virkning.
Der kan være enkelte specialvacciner, som skal bestilles på forhånd. Derfor er det vigtigt at udfylde kontaktformularen med destination samt varighed af rejsen så vacciner er bestilt hjem og på lager.
Sådan foregår vaccinationen:
- Book tid i en af vores klinikker.
- Modtag personlig rådgivning og få vaccinationer samme dag.
- Mød op til eventuelle opfølgende vaccinationer.
Nej, det er ikke nødvendigt at have dansk sygesikring eller CPR-nummer for at blive vaccineret hos os.
Du skal dog medbringe ID for dig selv (og dine børn), samt gerne dine gamle vaccinationskort.
Hvis du ikke har dansk CPR-nummer, vil din journal blive oprettet i vores interne system.
Hvilke vacciner skal jeg have?
De anbefalede vaccinationer afhænger af din destination, rejseaktiviteter og hvor længe du skal være væk.
Du behøver derfor ikke at vide på forhånd, hvilke vaccinationer du skal have. Det vil vi afklare under konsultationen. Som en del af vores rejserådgivning gennemgår vi din vaccinationshistorik, rejsemål og -aktiviteter samt dit behov for vaccination. Efter konsultationen får du dine første vaccinationer samme dag.
Hvornår skal jeg starte?
Hvis du planlægger din første konsultation og vaccination mindst seks uger før afrejse, kan du som udgangspunkt nå at få alle nødvendige vaccinationer.
Sådan foregår vaccinationen:
- Book tid i vores klinik.
- Modtag personlig rådgivning og vaccinationer samme dag.
- Mød op til eventuelle opfølgende vaccinationer.
Hvis du planlægger din første konsultation og vaccination mindst seks uger før afrejse, kan du som regel nå at få alle nødvendige vaccinationer.
Under din første konsultation hos os sammensætter vi en personlig vaccinationsplan, så du præcist ved, hvilke vaccinationer der anbefales, og hvornår du skal have doserne. Nogle vaccinationer kræver to doser, som skal gives med minimum 28 dages mellemrum, hvor den sidste dosis skal tages to uger før afrejse. Andre vacciner kan gives tættere på afrejse.
Læs mere om særlige forhold ved vaccination mod denguefeber under rejseanbefalingerne.
Antallet af vaccinedoser afhænger af, hvilke vacciner du har brug for.
Nogle vaccinationsprogrammer kræver flere doser, som for eksempel hepatitis A, der kræver to doser, og hepatitis B, som kan kræve op til fire doser. Hvis du ikke modtager alle de anbefalede doser, kan du risikere ikke at være korrekt beskyttet.
Når du kommer til konsultation i en af vores klinikker, hjælper vi dig med at finde ud af, hvordan du opnår den bedst mulige beskyttelse.
Prisen på vaccinationer varierer afhængigt af, hvilken vaccination du har brug for, og hvor mange doser der er nødvendige. Derfor kan vi ikke give en præcis pris på forhånd.
Som en del af din vaccination får du en personlig konsultation, hvor vi sammen gennemgår din vaccinationshistorik, dit behov for vaccination og dit rejsemål og -aktiviteter, hvis du skal rejse. Her vil du få oplyst den endelige pris for din vaccination.
Udover vaccineprisen opkræver vi et grundhonorar på 175 kr. for voksne og 99 kr. for personer under 15 år ved hver booking. Honoraret dækker den afsatte tid, rådgivning og indberetning til vaccinationsregisteret.
Det kan være en fordel at finde ud af, om du stadig er dækket af vaccinationen fra tidligere. Du kan finde beskyttelsestid under de enkelte vacciner på vores hjemmeside.
Tidligere vaccinationer
Hvis du er i tvivl om, hvilke vacciner du tidligere har fået, kan du se dit vaccineoverblik på Sundhed.dk.
Booker du tid til konsultation hos os, vil din vaccinatør også gennemgå din vaccinationshistorik.
Siden november 2015 har det været lovpligtigt at registrere vaccinationer på sundhed.dk eller Det Fælles Medicinkort www.fmk-online.dk - da forældremyndighed først blev en integreret del af cpr-registret i maj 2007, kan forældre ikke se oplysninger for de af deres børn, der er født før den 28. maj 2004).
Det kan være en fordel at finde ud af, om du stadig er dækket af vaccinationen fra tidligere. Du kan finde beskyttelsestid under de enkelte vacciner på vores hjemmeside.
Nej, det er som udgangspunkt aldrig for sent at få opfølgende vaccinationer - også selvom der er gået længere tid end anbefalet.
Hvis du er gået i gang med et vaccinationsprogram, er det som regel aldrig for sent at få en opfølgende vaccination. Uanset hvornår du sidst fik 1. eller 2. dosis, skal du blot have den næste dosis i programmet.
På https://www.ssi.dk/vaccinationer/vaccineleksikon kan du, under hver vaccine, se, hvor mange doser dit vaccineprogram kræver.
Hepatitisvaccinationen er et vaccinationsprogram, som består af flere doser. For at opnå lang beskyttelse, skal du derfor have gennemført hele vaccinationsprogrammet.
Der findes tre forskellige vaccinationsprogrammer mod hepatitis
- Hepatitis A: Består af 2 doser med mindst 6 mdr. interval
- Hepatitis B: Består af 3 doser: Første dosis på dag 0, næste 1 måned efter og sidste 6 måneder efter anden dosis (minimumsintervaller)
- Hepatitis A+B kombination: Består af 3 doser: Første dosis på dag 0, næste 1 måned efter og sidste 6 måneder efter anden dosis (minimumsintervaller)
Hvis du gennemfører vaccinationsprogrammet, dækker hepatitis A dig i 40 år og hepatitis B hele livet. Det samme gælder for hepatitis A+B i kombination.
Er du tidligere blevet vaccineret mod hepatitis uden at fuldføre det normerede program, skal du ikke påbegynde et nyt program. Uanset hvornår du sidst fik 1. eller 2. dosis hepatitis, skal du blot have den næste dosis i programmet.
Minimumsintervallerne skal overholdes.
Du kan læse mere om de enkelte vacciner her:
https://www.ssi.dk/vaccinationer/vaccineleksikon
Vaccineinformation
Se mere om vaccination, dosis, bivirkninger og meget mere om den enkelte vaccine her:
https://www.ssi.dk/vaccinationer/vaccineleksikon
Beskyttelsestiden varierer fra vaccine til vaccine. På https://www.ssi.dk/vaccinationer/vaccineleksikon kan du læse mere om, hvor længe du er beskyttet.
Beskyttelsestid er angivet ud for hver vaccine, under forudsætning af, at du har fuldført vaccinationsprogrammet.
Allergi, medicin og graviditet
Når du kommer til din vaccination, får du først en personlig konsultation, hvor vi spørger dig, om du har nogle allergier. Hvis du har en eller flere allergier, vurderer vi, om allergien, kan påvirke din vaccination og afgør, hvilke vacciner du kan få.
Almindelige allergier så som dyreallergi og pollenallergi, har ingen betydning for din vaccination. Fødevareallergier har heller ingen betydning, med undtagelse af allergi overfor æg. Særlige medicinallergier, eller allergier overfor specifikke kemiske stoffer, kan være afgørende for, om du kan blive vaccineret.
Allergi overfor æg
Nogle vacciner kan indeholde spor af æggeproteiner, hvis det har været en del af vaccineproduktionen.
Hvis du tidligere har oplevet en allergisk reaktion ved indtagelse af æg (kløende udslæt, vejrtrækningsbesvær, hævelser), kan du ikke vaccineres med vacciner, der indeholder spor af æggeproteiner. Hvis indtagelse af æg kun giver anledning til dårlig mave, kan du godt lade dig vaccinere med vacciner der indeholder spor af æggeproteiner.
Fælgende vacciner indeholder spor af æggeproteiner:
→ Gul feber
→ Influenza
→ MFR
→ TBE
Formaldehyd
Formaldehyd forekommer som et hjælpestof i mange vacciner. Formaldehydallergi er meget almindelig, typisk som kontaktallergi, dvs. en allergisk reaktion med kløende udslæt der, hvor man har været i kontakt med formaldehyd. Stoffet dannes naturligt i kroppen og findes også naturligt i fødevarer som for eksempel frugter.
Hvis du har almindelig formaldehyd-kontaktallergi, men aldrig har oplevet betydelige allergiske symptomer (kløende udslæt, vejrtrækningsbesvær, hævelser) ved indtagelse af formaldehyd, kan du godt lade dig vaccinere med vacciner, der indeholder formaldehyd, på trods af din kontaktallergi.
Fælgende vacciner indeholder formaldehyd:
→ Difteri og Stivkrampe
→ DiTeKiPolHib (Pentavac børnevaccine).
→ Hepatitis A
→ Hepatitis B
→ Hepatitis A+B
→ Influenza
→ Kighoste
→ Polio
→ TBE
→ Tyfus
Aluminiumsallergi
Aluminiumssalte forekommer som et hjælpestof i mange vacciner. Nogle kan være sensitive overfor aluminiumssaltene i underhuden, og kan udvikle aluminiumsgranulomer. Disse tilfælde er en kontaktallergi i underhuden, på trods af, man ikke viser tegn på aluminiumsallergi, ved kontakt på overfladen af huden.
Aluminiumsgranulom er en samling af aluminiumssalte og fedtvæv, som opstår i underhuden, der hvor man er vaccineret. Det kan som regel mærkes som en lille knude. Det er ufarligt, og der er ingen kendte tilfælde, hvor aluminiumsallergi har medført alvorlige akutte allergiske reaktioner (anafylaksi). Granulomet vil som regel forsvinde med tiden. Det kan dog klø meget i perioder, og det kan tage flere år, før det forsvinder helt. I medicinsk forstand, er der ikke tale om en egentlig allergi, som kan føre til akutte livstruende symptomer.
Tilstanden ses som regel kun hos børn, og opdages oftest efter de første børnevaccinationer. Studier viser, at aluminiumsallergi forekommer hos ca. 1 % vaccinerede børn, og at 92 % af de børn der har udviklet granulom, ikke udvikler granulom ved vaccination senere i livet.
Du kan godt lade dig vaccinere med aluminiumsholdige vacciner, selv om det tidligere har givet aluminiumsgranulom. Sandsynligheden for at udvikle et nyt aluminiumsgranulom, er meget lille.
Fælgende vacciner indeholder alumminium:
→ Difteri og Stivkrampe
→ DiTeKiPolHib (Pentavac børnevaccine)
→ Gardasil 9
→ Hepatitis A
→ Hepatitis B
→ Hepatitis A+B
→ Kighoste
→ Meningokok B
→ Pneumokok (Prevenar og Apexxnar)
Øvrige stoffer
Der findes også øvrige stoffer, som forekommer som hjælpemiddel i vacciner, og som potentielt kan give allergiske reaktioner. Det kan være Amphotericin B, Borax, Chlortetetracyclin, Ethanol, Gentamycin, Glutaraldehyd, Histidin, Kanamycin, Latex, Medium 199, Neomycin, Phenol, Phenoxyethanol, Polygelin, Polymyxin B, Polysorbat 80, Protaminsulfat, Saccharose, Streptomycin og Trometamol.
Allergier overfor disse stoffer er meget sjældent.
Når du kommer til din vaccination, får du først en personlig konsultation, hvor vi spørger dig, om du tager medicin. Vi vurderer, om den medicin du tager, kan påvirke din vaccination og afgør, hvilke vacciner du kan få.
De fleste medicinpræparater påvirker ikke vaccination.
Brug af hjerte-, blodstrykssænkende-, diabetes-, antidepressive-, febernedsættende- og smertestillende medicin, påvirker ikke vaccination. Almen blodfortyndende medicin, er under normale omstændigheder ikke til hindring for intramuskulær injektion ved vaccination.
I sjældne tilfælde kan en antibiotikabehandling mod infektion påvirke enkelte vaccinationer, men da antibiotika, som regel kun tages i en begrænset periode, har det sjælden betydeligt effekt på vaccinationen.
Immundæmpende medicin
Det er dog én type af medicin som påvirker vaccination, som er immundæmpende medicin. Immundæmpende medicin indgår ofte i behandlinger for autoimmune sygdomme, eks. gigtlidelser, colitis ulcerosa, morbus crohn, visse hudsygdomme, multiple sclerose, etc. og for organtransplanterede. Behandling af kræftsygdomme, er som regel også med immundæmpende medicin, i form af cellegift/kemoterapi.
Hvis man er i behandling med immundæmpende medicin, må man som udgangspunkt ikke vaccineres med ’levende svækkede vacciner’.
Hvis du har brug for en afklaring forud for din vaccination, kan du kontakte os.
Gravide og ammende bør om muligt beskyttes på samme måde som andre rejsende. Det gælder både for vaccinationer og for beskyttelse mod malaria.
Desværre er det, som gravid eller ammende, ikke alle vacciner og al malariamedicin, du må få. Vi giver dig en vejledning omkring disse når du kommer til konsultation i klinikken.
Nimenrix vaccine ifbm. Umrah/Hajj kan godt gives.
En infektion med zikavirus under graviditet kan give alvorlige forstyrrelser i fosterudviklingen. I 2015-2017 var der et større globalt udbrud af zikavirus, og i denne periode blev gravide frarådet at rejse til destinationer, hvor zikavirus var udbredt.
Zikavirus forekommer stadig i store dele af tropiske og subtropiske områder over hele verden, men der er ingen aktuelle epidemier. Risikoen for smitte med zikavirus vurderes generelt at være lille, og derfor fraråder sundhedsmyndighederne ikke længere gravide at rejse til områder med zikavirus.
Vi henviser til Statens Serum Instituts aktuelle vejledning om graviditet og zikavirus.
Læs mere her - Zikavirus retningslinjer
Malariamedicin
Malaria er en alvorlig og potentiel dødelig infektion, som overføres til mennesker via myg, og det kan derfor være nødvendigt at tage malariamedicin afhængigt af din rejsedestination. Malariamedicin kan tages enten som forebyggende medicin eller som nødbehandling, efter at du er blevet smittet.
Selv om du tager forebyggende malariamedicin, anbefaler vi fortsat, at du beskytter dig mod myggebårne sygdomme generelt, med myggespray, korrekt påklædning og myggenet over sengen. Din myggespray skal indeholde 30-40 DEET%.
Når du møder op til konsultation hos os, kan du få recept på din malariamedicin.
Hvis du allerede har alle relevante vaccinationer til din rejse, kan du bestille en online-recept hos os.
Der findes to typer af malariamedicin: Én til forebyggende behandling, inden -og under rejse til malariaområder og én til nødbehandling, ved påvist malariasmitte under rejsen. Langt de fleste af de recepter, vi udsteder, er til forebyggende malariamedicin.
Forebyggende malariabehandling
Det anbefales at tage forebyggende malariamedicin, hvis du skal rejse til områder med høj risiko for malaria. Selv om du tager forebyggende malariamedicin, anbefaler vi fortsat, at du beskytter dig med myggespray, dækkende påklædning og myggenet over sengen. Det er de vigtigste midler til at undgå malaria på din rejse. Medicinen virker ved at dræbe parasitterne, hvis de kommer ind i kroppen.
Nødbehandling efter påvist malariasmitte
Hvis du rejser til områder med lav risiko for malaria, kan du som et alternativ til forebyggende medicin medbringe medicin til nødbehandling. Medicin til nødbehandling må kun bruges, hvis uheldet er ude, og du bliver syg på turen. Får du feber eller andre symptomer på malaria, skal du søge læge, inden du tager nødbehandlingen. Behandlingen består af malariapillen Malarone, som du skal tage i en højere dosis end den forebyggende behandling.
Vaccination af børn
- Undgå tvang og fastholdelse:
Mød op med en positiv forventning, men vær forberedt på, at barnet måske ikke reagerer som ønsket. Det er bedre at udsætte vaccinationen end at tvinge barnet, da tvang kan traumatisere barnet for livet. - Forbered barnet:
Informer barnet i god tid. Brug bøger som “Totte hos lægen” eller relevante apps for at forberede barnet. - Forældres rolle:
Bevar roen. Gør det behagelig for barnet ved at distrahere eller aflede. Anvendelse af telefon, tablet, fantasifortællinger osv. kan hjælpe med at skifte barnets fokus. - Planlægning med vaccinatøren:
Koordiner uden børn til stede. Ved flere børn, bør kun ét barn og en forælder være i lokalet ad gangen. - Vælg det rette tidspunkt:
Sørg for, at barnet er veloplagt og ikke træt, tørstig eller sulten. - Lokalbedøvelse:
Overvej brug af EMLA plaster eller lignende produkter. - Tryghed under vaccinationen:
Sørg for at give barnet fysisk tryghed. Lad barnet sidde på dit skød eller ved din side. - Kommunikation:
Brug positivt sprog, som “Du kan klare det”. Undgå trusler som at barnet ikke kan komme med på ferie, hvis det ikke bliver vaccineret. - Efterfølgende:
Ros dit barn for at være kommet gennem vaccinationen. Overvej en form for belønning, som at tilbringe kvalitetstid sammen.
Ja, der er en minimumsalder for nogle vaccinationer. Hvis du skal rejse med dit barn, er det derfor vigtigt at undersøge, om dit barn kan blive vaccineret. Her finder du en oversigt over de vacciner der har krav om en minimumsalder.
Denguefeber | Godkendt til børn fra 4 år. |
Difteri-stivkrampe | Difteri og stivkrampe er en del af børnevaccinationsprogrammet og gives første gang, når barnet er 3 måneder. |
Gul feber | Godkendt til børn fra 9 måneder ved rejse til lande med krav om gul feber-vaccine. Da børn under 9 måneder ikke kan vaccineres, bør man overveje om det er nødvendigt at rejse, da barnet ikke kan beskyttes. |
Helvedesild | Er ikke godkendt til børn. |
Hepatitis A | Godkendt til børn fra 1 år. |
Hepatitis B | Godkendt til børn fra 0 år. |
HPV | Godkendt til børn fra 9 år. |
Influenza | Godkendt til børn fra 6 måneder. Hvis barnet er under 8 år, når vaccinen gives første gang, skal barnet have 2 vacciner med et interval på minimum 4 uger. |
Japansk hjernebetændelse | Godkendt til børn fra 2 måneder. |
Kolera | Kan gives til børn fra 2 år. Børn mellem 2 og 6 år skal have en 3. vaccine. |
Meningitis ACWY | Menveo - Godkendt til børn fra 2 år. Nimenrix - Godkendt til børn fra 6 uger. |
MFR | Gives i børnevaccinationsprogrammet ved 15 måneder og 4 år. Vaccinen er dog godkendt til børn fra 12 måneder. Kan i forbindelse med rejse, gives fra 9 måneder. Børn mellem 6-9 måneder kan vaccineres efter en faglig vurdering af smitterisiko på destinationen. |
Polio | Gives i børnevaccinationsprogrammet ved 3, 5 og 12 måneder samt når barnet er blevet 5 år. |
Skoldkopper | Godkendt til børn fra 9 måneder. |
TBE | Godkendt til børn fra 1 år. |
Tyfus | Godkendt til børn fra 3 år. |
Ved udenlandsrejser anbefales det, at babyer er vaccineret efter det danske børnevaccinationsprogram. Derudover kan følgende vaccinationer være relevante alt efter rejsedestinationen.
Hepatitis A – fra etårsalderen
Børn skal være fyldt et år, før de kan blive vaccineret mod hepatitis A. Hvis dit barn bliver smittet med hepatitis A på rejsen, er sygdommen som regel ufarlig for spædbørn og giver et meget mildt sygdomsforløb. Hepatitis A er en almindelig børnesygdom på verdensplan. Efter at have haft sygdommen, er barnet immunt overfor hepatitis A hele livet.
MFR - som rejsevaccine til babyer
Ved udenlandsrejse inden dit barn har fået sin 15-måneders vaccination, kan du overveje en tidlig vaccination mod mæslinger, fåresyge og røde hunde (MFR). Mæslinger er en meget smitsom sygdom, hvor ni ud af 10 personer, der er i kontakt med en smittet, efterfølgende får mæslinger.
MFR kan gives som rejsevaccine til børn fra de er ni måneder. Børn mellem seks og ni måneder kan, efter en faglig vurdering af smitterisikoen på destinationen, blive vaccineret "off label" dvs. at der ikke foreligger data for, om de bliver fuldt ud immune af vaccinen. SSI har de seneste år foretaget MFR-forsøg, hvor seks måneder gamle babyer er blevet vaccineret uden bivirkninger eller utilsigtede problemer.
En eventuel reaktion på vaccinen vil komme syv til 10 dage efter vaccination i form af eksempelvis feber, utilpashed og udslæt, der ligner mæslingeudslæt. Husk at have det med i overvejelserne, når du booker tid til vaccination, så bivirkningerne ikke kommer på rejsedagen.
Gul feber - som rejsevaccine til babyer
Gul feber-vaccination er godkendt til børn fra ni måneder, ved rejse til lande med krav om vaccination mod gul feber. Da børn under ni måneder ikke kan vaccineres, bør du overveje, om det er nødvendigt at rejse, da dit barn ikke kan blive beskyttet.
Som udgangspunkt skal børn og voksne have de samme vaccinationer til de samme rejsedestinationer. Dog er der enkelte vacciner, der har krav om en minimumsalder.
Du kan læse mere om aldersgrænserne:
→ Er er en aldersgrænse for vaccinationer?
Se også vores gode råd til vaccination af børn her:
→ Gode råd til vaccination af børn
Man kan overveje brug af lokalbedøvelse i form af ’trylleplaster’ til børn.
Plasteret skal påsættes 1-2 timer før vaccination. Plasteret må gerne blive siddende indtil man kommer til konsultation, så vaccinatøren ved hvor plasteret har siddet.
Placering af plaster
Børn 0-2 år: Placeres på forsiden af låret, en smule fra midten og ud.
Børn over 2 år: Placeres på skuldermusklen på overarmen. Oversiden af plastret bør sættes to cm under oversiden af skulderen.
Vi vaccinerer ikke børn under 15 år, uden der er en forælder til stede. Børn fra 15 år til om med 17 år kan vaccineres alene, hvis de har en skriftlig samtykkeerklæring med fra forældre (kan også indhentes telefonisk under konsultationen).
Opfølgende vaccination (revaccination)
Hvis du er gået i gang med et vaccinationsprogram, er det som regel aldrig for sent at få en opfølgende vaccination. Uanset hvornår du sidst fik 1. eller 2. dosis, skal du blot have den næste dosis i programmet.
På vores hjemmeside kan du læse mere om hvor mange doser, dit vaccinationsprogram kræver. Se mere her:
Hepatitisvaccinationen består af et vaccinationsprogram, med flere doser. For at opnå lang beskyttelse, skal du derfor have gennemført hele vaccinationsprogrammet.
Der findes tre hepatitis vaccinationsprogrammer:
Hepatitis A: Består af 2 doser med mindst 6 mdr. interval
Hepatitis B: Består af 3 doser: Første dosis den første dag, næste 1 måned efter og sidste 6 måneder efter anden dosis (minimumsintervaller)
Hepatitis A+B kombination: Består af 3 doser: Første dosis den første dag, næste 1 måned efter og sidste 6 måneder efter anden dosis (minimumsintervaller)
Hvis du gennemfører vaccinationsprogrammet, dækker hepatitis A dig i 40 år og hepatitis B hele livet. Det samme gælder ved hepatitis A+B i kombination.
Er du tidligere blevet vaccineret mod hepatitis uden at fuldføre det normerede program, skal du ikke påbegynde et nyt program. Uanset hvornår du sidst fik 1. eller 2. dosis hepatitis, skal du blot have den næste dosis i programmet.
Minimumsintervallerne skal overholdes.
Faktura og indberetning til “danmark”
Du skal kontakte sygesikring danmark og oplyse at du er vaccineret hos os og sende din faktura til dem mhp. refusion
Hvis der er en fejl i din faktura, beder vi dig om at kontakte os.